Syv ambitiøse projekter vil sprede livsglæde blandt fynboerne
For anden gang i 2020 er der blevet delt midler ud fra Kulturregion Fyns Kultur- og Sundhedspulje, og denne gang går de til syv ambitiøse projekter, som på hver deres måde arbejder med at styrke forskellige målgruppers velvære og livsglæde. Projekterne har fokus på flere forskellige aldersgrupper lige fra børnehavebørn til bedsteforældre, og der arbejdes med en bred palette af kulturelle og kunstneriske værktøjer så som musik, fotografiet, naturterapi, film, fortællinger, VR-forestillinger og teaterforestillinger.
Kultur- og Sundhedspuljen har til formål at understøtte sundhedsfremmende tiltag, hvor fagprofessionelle fra social- og sundhedssektoren og kultursektoren tilrettelægger og gennemfører projekter, der kombinerer kunst- og kulturoplevelser med et bevidst sundhedsfremmende perspektiv. Læs mere her: Indsatsområdet Kultur & Sundhed/Kultur- og Sundhedspuljen.
Herunder kan du læse om de syv projekter.
PROJEKTERNE
Hvad: Sang og musik - en hverdagsressource
Hvem: Musik- og Kulturskolen i Kerteminde og Birkelund Plejecenter
Hvornår: 15. september 2020 - 15. juni 2021
Projektet "Sang og musik - en hverdagsressource" har til formål at øge demensramte borgeres livskvalitet gennem sang og musik. Projektet bliver gennemført på Birkelund Plejecenter, hvor en musikpædagog sammen de enkelte beboere på plejehjemmet vil udforske og huske deres liv gennem sang og musik. Under møderne med beboerne vil musikpædagogen arbejde med musikreminiscens, musiklytning og fællessang, og udover at beboerne bliver adspredt og måske får adgang til nye minder via musikken, så får medarbejderne på plejehjemmet også indsigt i musikkens virkning, og hvordan den kan bruges i hverdagen som omdrejningspunkt for positivt samvær mellem demensramte beboere og deres pårørende.
Udover 1:1 møderne med musikpædagogen vil der også blive stillet percussion-instrumenter op i plejehjemmets gårdhave. Tre plejehjemsmedarbejdere vil blive undervist i at spille på instrumenterne, så sang og musik kan blive en mere central del af samværet på Birkelund Plejecenter.
Hvad: Fortælling og fællesskab
Hvem: Historiefortællerne Esther Rützou og Aske Ebbesen og Bøgebjerg Børnehus i Faaborg-Midtfyn Kommune
Hvornår: 4. januar - 12. februar 2021
Med projektet "Fortælling og fællesskab" ønsker historiefortællerne Esther Rützou og Aske Ebbesen generelt at styrke børnehavebørns selvværd, men de har især fokus på de børn, som har udfordringer af social, sproglig eller adfærdsmæssig karakter. Under ugentlige besøg i Bøgebjerg Børnehus vil de to fortællere blandt andet skabe et rum, hvor børnene veksler mellem at være aktive lyttere og selv at være fortællere, og de vil arbejde med den sproglige og kropslige fortælling, musikalske fortællinger og improvisation. Gennem arbejdet med fortællingerne kvalificerer børnene deres evne til at formidle egne tanker og følelser, og de får tillid til, at deres bidrag er værdifuldt både for dem selv og andre. Dette er med til at øge deres lyst og mod til at indgå i givende fællesskaber.
Hvad: Kreative filmworkshops for mennesker med demens
Hvem: Alzheimerforeningen
Hvornår: 1. oktober 2020 - 13. juni 2021
Projektet "Kreative filmworkshops for mennesker med demens" har til formål at gøre viden og forståelse om demens tilgængelig i børnehøjde gennem et filmisk univers, der kan anvendes som dialogværktøj for børn og voksne. Dette gøres ved, at bedsteforældre med demens og deres børnebørn fortæller deres historier i små animationsfilm, som de selv er medskabere af. Filmene italesætter, hvordan demens påvirker deres relation og skabes gennem tre kreative workshops på Fyn, som Alzheimerforeningen i samarbejde med Demensfællesskabet Fyn, Demens RAC, Kerteminde, Assens og Faaborg-Midtfyn Kommune inviterer til. På de tre workshops bidrager deltagerne aktivt og kreativt med egne værker og fortællinger, og deltagernes figurer, samtaler, interview med mere sammensættes efterfølgende af Perlefilm og animationsfilminstruktør Rikke Hallund til tematiske film.
Hvad: Balance
Hvem: Det Mobile Sundhedscenter, FMK bibliotekerne, Naturskolen Trente Mølle samt møde- og værestedet Huset
Hvornår: 16. januar - 30 marts 2021
Fysioterapeut og mindfulnessinstruktør Lisa Jørgensen er tovholder på projektet "Balance", som netop søger at skabe det, balance, hos kvinder med stress, let til moderat depression eller angst. Udvalgte borgere i Faaborg-Midtfyn Kommune får tilbudt forløbet, som består af guidet fælleslæsning i naturen med bibliotekar Camilla Sejerøe og naturterapi og nærværstræning med naturvejleder Ulrik Boll. Projektet gør således brug af den beroligende effekt, som naturen har på vores nervesystem, hvilket bidrager til øget trivsel, en oplevelse af større meningsfuldhed i hverdagen og et bedre helbred. Deltagernes trivsel scores ved start og slut af forløbet samt 6 måneder senere.
Hvad: Forlængerledning eller livredder
Hvem: B&U Teatret i Svendborg, Scenekunstakademiet ved Baggårdteatret og en ung kvinde ved navn Nuran
Hvornår: 1. november 2020 - 31. maj 2021
Projektet "Forlængerledning eller livredder" sætter med udgangspunkt i den unge kvinde Nurans fortælling om at leve med stomi fokus på det at være en ung kvinde med en livsændrende sygdom og ville det samme som alle andre. Dette gøres ved at iscenesætte et manuskript, der med stor følsomhed, kærlighed og ærlighed beskriver Nurans situation, og som er skrevet af hendes søster. På spillestederne vil der efter forestillingen være et kort oplæg med Nuran, der fortæller om stomi og unge i Danmark, og til sidst vil der være en dialog mellem publikum og Nuran. Forestillingen får premiere Forestillingen skal, efter premieren på den næste scenekunstfestival ”Karavanen” 2021, sammen med Nuran rundt på alle ungdomsuddannelser på Fyn for at sætte fokus på stomi og det at være ung og gennemgå en livsændrende operation i så tidlig en alder.
Hvad: Det glade hjerte lever længst - Virtuel Shakespeare-forestilling til patienter indlagt i retspsykiatrien
Hvem: Syddansk Sundhedsinnovation
Hvornår: 1. oktober 2020 - 15. juni 2021
"Det glade hjerte lever længst - Virtuel Shakespeare-forestilling til patienter indlagt i retspsykiatrien" er et pilotprojekt, som søger at få erfaringer med, hvordan en kulturel VR-aktivitet kan bidrage til at bremse aktivitetsdeprivation, øge trivsel og dermed understøtte retspsykiatriske patienters rehabilitering. Ergoterapien på Psykiatrisk Afdeling Middelfart, Herregaardspillene og Syddansk Sundhedsinnovation går sammen om at udvikle 1-2 VR-teaterforestillinger i samspil med patienter, behandlere og skuespiller, og forestillingen vises i et sæt VR-briller med et sæt tætsluttende høretelefoner for at understøtte en virkelighedstro oplevelse. Projektet gør en meningsfuld kulturel aktivitet, der understøtter øget velvære og trivsel under indlæggelse i restriktive rammer, tilgængelig.
Hvad: Tryghedsskabende kunst på fynske bosteder
Hvem: Sonovision
Hvornår: 1. oktober - 15. juni 2021
Naturfotografiers positive indvirkning på hospitalspatienter er velbeskrevet, og i projektet "Tryghedsskabende kunst på fynske bosteder" undersøges, hvorledes positive distraktioner i form af fotografiske afbildninger af natur kan styrke velvære og trivsel på to vidt forskellige fynske bosteder. I forbindelse med kunstnerisk udsmykning har forskningsresultater især peget på fotografier af (velkendte) landskaber som et tryghedsskabende element. Som en del af projektet vil Sonovision rette henvendelse til fynske fotoklubber og opfordre medlemmer til at bidrage med fynske naturfotografier fra deres samling. På hver af bostederne vil der blive hængt billeder op med fynske landskaber. De bedste af naturfotografierne vil indgå i den samling billeder, som beboerne på bostederne kan vælge imellem. Projektet retter sig mod beboere på hjem for henholdsvis krigsveteraner, hjemløse og borgere med psykisk sygdom.