Otte nye kultur- og naturprojekter får liv
I foråret 2021 lancerede Kulturregion Fyn Kultur i Natur-puljen med det formål at styrke de fynske kulturinstitutioners mulighed for at udvikle nye typer af kulturkoncepter, der kan supplere og højne kvaliteten af de eksisterende kulturtilbud på Fyn.
Den første ansøgningsrunde er nu overstået, og det er der kommet otte nye, spændende kulturtilbud ud af.
For at komme i betragtning til puljens midler var der en række krav, som skulle opfyldes. Det vigtigste krav var, at kulturprojekterne skulle udvikles i et tværfagligt samarbejde mellem en eller flere kulturinstitutioner og kreative erhverv. Derudover skulle kulturkoncepterne være originale og nå bredt ud på Fyn.
Kulturregion Fyn modtog i alt 12 ansøgninger til puljen Kultur i Natur. Otte projekter fik bevilliget midler.
De udvalgte kulturprojekter
Projekttitel: INDTRYK-AFTRYK-UDTRYK
Projektansvarlig: Musik- og Kulturskolen Kerteminde
Over tre lørdage inviterer Musik- og Kulturskolen Kerteminde familier med ud af byen, ind i skoven og ud på stranden. På turene de to første dage indsamles materialer i naturen, som omdannes til små kultur- og kunstprojekter med relation til den omgivende natur. Skov og hav opleves, sanses og bruges. Den sidste dag mødes alle familierne. Her laves en udendørs workshop, hvor hver enkelt deltager laver sit eget og et fælles lydobjekt/vindharpe ved hjælp af de keramiske leraftryk, som tidligere er blevet indsamlet i skoven. Derudover bliver frø, som er blevet indsamlet på stranden, æltet ind i ler og lavet til frøbomber, som familierne får med hjem. Desuden laves en stor fælles vindinstallation, som bygges på musik- og kulturskolens græsplæne.
Projekttitel: INDTRYK & AFTRYK
Projektansvarlig: Fletværket
INDTRYK & AFTRYK er åbne workshops, som afholdes over to weekender i august 2021 i Tarup- Davindes grusgrave. Med afsæt i naturoplevelser og billedkunst får deltagerne en anderledes oplevelse og forståelse for naturen som råstof, og som et helt hebarium vil der samles og laves aftryk af stedlige planter. Det sker ved at bearbejde indtrykkene kreativt med cyanotype (blåprint) på sten fra grusgrave og derved lave nøjagtige gengivelser af fund som f.eks. planter og fjer. De små sten med bearbejdede indtryk kan tages med hjem som en god dagbog og erindring fra dagen, mens de større sten vil fungere som en del af et større fælles værk. De vil indgå som delelementer i et værk, der vil tage sig ud evt. i form af en spiral, en sti eller en cirkel. Dette er tænkt som et værk, der bliver stående for en tid, og som kan opmuntre besøgende til selv at gå på jagt efter de planter, der findes i aftryk på stenene.
Projekttitel: Sommerkurser for børn og voksne
Projektansvarlig: Nordfyns Billedskole
I sommerferien 2021 tilbyder Nordfyns billedskole-workshops for familier, der har lyst til sammen at fordybe sig i det kreative univers. Hver workshop har sit egen tema, der giver mulighed for at udforske dyrenes verden, kroppens forunderligheder, Nordfyns fantastiske natur og få særlig indsigt i den lokale kulturarv. Kurserne giver deltagerne mulighed for at prøve forskellige teknikker, f.eks. at prøve kræfter med kalkmaleriet, og samtidig bliver kursisterne præsenteret for forskellige oplægsholdere og inviteret på ekskursioner ud i det smukke kunst- og naturlandskab.
Projekttitel: Creative - without Nature?
Projektansvarlig: Liv Vester Larsen
Er naturen nødvendig for at kunne skabe og være kreative? Det spørgsmål undersøger børn og familier i fællesskab med kunstner Liv Vester Larsen og live-animator My Lambertsen på tre workshops på henholdvis Henriette Hørlücks Skole, Korup Skole og Marstal Skole. Deltagerne bliver taget med på en tur i den omkringliggende natur, hvor der optages lyde af naturen og indsamles materialer til at lave "visuals" af. Derefter lyttes der til optagelserne, skabes musik, og materialer udvælges. Det hele munder ud i en lille visning med deltagernes lyde omsat til et kreativt output og til live-visuals. "Creative - without Nature?" vækker en dyb, længselsfuld og uragtig lytten i tilskueren og bringer samtidig det gådefulde og mystiske tilbage i scenerummet. Workshoppen faciliteres i samarbejde med tre fynske skoler, men afholdes som et fritidstilbud tilgængeligt for alle interesserede. Workshoppen henvender sig til børn i alderen 7-14 år med deres familier.
Projekttitel: Ø-hop Koncerter 2021
Projektansvarlig: BondeJazz
Øhop-koncerter 2021 består af fem koncert på sydfynske øer i sommeren 2021. BondeJazz har engageret bandet Grønt Lys fra Svendborg, hvis tekster tager udgangspunkt i ø-havet og de myter og fortællinger, der hører til livet i vandkanten. Publikum får en musikalsk oplevelse, som knytter sig til naturen og historierne fra de sydfynske øer, og en fornemmelse af den musik og de danse, der historisk har været brugt til øernes fester i de lange lyse sommeraftner. Koncerterne vil finde sted på naturskønne steder, hvorfra publikum efterfølgende kan opleve øernes natur på tæt hold. Grønt Lys har sine rødder i folkemusikken og baserer deres sange på gamle danserytmer, som blandt andet har været brugt til fester på de sydfynske øer. Efter hver koncert vil det være muligt at tilegne sig de lokale folkedanse.
Projekttitel: Brug naturen, fællesskabet og spisekammeret
Projektansvarlig: Ærø Museum, Søbygaard og ærøske institutioner
Ærø Museum inviterer børn og familier med på en vandring for at opleve den rigdom, naturen kan bringe. Med udgangspunkt i det historiske Søbygaard vandres til stranden ved Vitsø, hvor naturvejleder Nils Ørum fortæller om indsamling af spiselige, vilde planter. Herefter går turen tilbage til Søbygaard, hvor de sankede urter tilberedes over bål og i rygeovne.
Før og under turen fortælles om det historiske landskab, og deltagerne får kendskab til de vilde urter, og hvordan de kan bruges i køkkenet.
Projekttitel: Naturven
Projektansvarlig: Langeland Ungdomsskole
Familier kan i sommerferien 2021 tilmelde sig en dag i naturen, hvor de får naturvejledning, afprøvet stand-up paddling og undervandsjagt, samt lærer at lave mad over bål i naturen. Eksperter i de forskellige discipliner sørger for en god introduktion til naturen og aktiviteterne, som køres i moduler af fem timers varighed: 1,5 times SUP, 1,5 times UV-jagt, 1 times naturvejledning og 1 times madlavning over bål. Langeland Ungdomsskoles instruktører arbejder sammen med naturvejlederne Ulrik Boll og Peter Birk fra DGI.
Projekttitel: Holistiske kultur- og naturoplevelser for familier
Projektansvarlig: Holistisk Festival Kertemindes ambassadørkorps
Som en del af Holistisk Festival d. 13.-15. august i Kerteminde afholdes en fællesskabskoncert, hvor den traditionelle koncert blandes med fællessang. Deltagerne inddrages på tværs af generationer i koncerten og gør den interaktiv. Det kan være rene fællessange, men det kan også være i kor i operaarier, duetter og danske sange med en høj involveringsgrad. Dette skaber en helt speciel stemning, og man føler sig på en helt ny måde inddraget i koncerten. Med sang, musik og humor skabes en koncert, hvor publikum spiller en større rolle end normalt, hvilket skaber en samhørighed og slipper endorfinerne løs i kroppen. Som en del af projektet deltager Kerteminde Musikskole. Unge fra musikskolen vil blive inddraget både i udviklingen, afviklingen og som performere under koncerten.