Nu er det de unges tur
Ærø, Odense, Fåborg-Midtfyn og Kerteminde Kommune kører fortsat Kultur på Recept tilbud til voksne over 30 år og samler sig gode erfaringer der. Evalueringen er i fuld gang ligesom kommunerne enkeltvis overvejer, hvorvidt det her særlige kultur-tilbud til mennesker, der døjer med stress, angst, depression eller som savner et fællesskab - om det skal være blivende.
I Svendborg, Langeland, Assens, Nordfyns og Nyborg Kommune er man i gang med at planlægge tilbuddet til de unge. Det ernyt land de træder ud på med Kultur på Recept til unge. Kun få andre kommuner i Danmark har prøvet kræfter med det – og kun i kort tid. Heldigvis har de erfaringerne fra de første forløb med Kultur på Recept til voksne med i rygsækken.
Kultur på Recept-projektet har været på studietur i Aalborg, hvor de har gode erfaringer med et lignende projekt til unge kaldet ”Kulturvitaminer”. På studieturen deltog der lokale koordinatorer, konsulenter og kulturaktører fra de fem fynske kommuner, som skal i gang med unge-indsatsen.
”Vi fik en masse viden og inspiration med os hjem. De har bl.a. fokus på fællesskabet og at deltagerne deltager aktivt i aktiviteterne. Det vil vi også have i vores forløb, da man ved, at det skaber den største effekt for deltagerne. Derudover har de et tæt samarbejde mellem uddannelseshuset, rådgiver, mentor og bostøtte. Og så kører de en håndholdt indsats, hvorkoordinatoren kan finde på at ringe og vække deltagerne om morgenen. Vi vil også være opmærksom på det tætte tværfaglige samarbejde og at skabe en tæt relation mellem de lokale koordinatorer og deltagerne,” siger projektleder Mathilde Kihl Kellermann.
De unge i de fem fynske kommuner skal i 2023 også prøve aktiviteter indenfor musik, natur, fortælling og billedkunst ligesom de voksne deltagere har gjort her i 2022.
”I Aalborg havde de rigtig gode erfaringer med fx guidet fælleslæsning, som passer rigtig fint ind i vores fortælle-temaet. Derudover havde de også aktiviteter indenfor fællessang, teater, musik, keramik og street-art. Alt sammen noget, vi vil lade os inspirere af i de nye forløb til unge på Fyn” fortæller projektlederen.
Mentorordningen gradueres
Ud fra erfaringerne med første mentor-forløb er det besluttet, at man ændrer lidt i mentorordningen i 2023.
Anbefalingerne fra de første fire kommuner og mentorerne er at der skal være mulighed for at vælge, hvor meget sparring, men ønsker. Mentor-metoden går ud på at de lokale kultur- og naturaktører kan få sparring med en erfaren kulturaktør indenfor området, som er udpeget som mentor. De næste fem kommuner kommer til at kunne vælge mellem 3 modeller ”Den store pakke” altså den oprindelige mentor-model, workshop-modellen og en lidt mindre model med blot rådgivning fra en mentor.
Læs mere på www.fynskkulturpårecept.dk