14 nye kultur- og naturoplevelser på vej til fynske børnefamilier
En nyoprettet natur- og kunstskole for familier, nye skulpturparker og kreative værksteder for alle generationer er bare nogle af de 14 projekter, som netop har modtaget bevillinger fra Kulturregion Fyn.
I alt har der været én million kroner i puljen, og projekterne er fordelt, så der kommer kultur- og naturtilbud til børn i alle aldre i alle fynske kommuner.
”Ansøgningsfeltet har igen været af virkelig høj kvalitet, og det er skønt at se, hvor stor en idélyst og kreativitet, der findes rundt omkring på Fyn og øerne. Vi håber, at rigtig mange børn og børnefamilier vil tage godt imod de 14 nye oplevelsestilbud, som nu ser dagens lys i samtlige kommuner på Fyn,” siger Anne Møllegaard Mortensen, der er formand for den politiske styregruppe i Kulturregion Fyn.
Kulturregion Fyn er et samarbejde mellem ni fynske kommuner. I perioden 2021-2024 arbejdes der med de tre indsatsområder: Kultur i Natur, Visuel Kultur samt Kultur og Sundhed.
Kultur i Naturpuljen har til formål at understøtte kultur- og naturaktører på tværs af kulturregionens medlemskommuner i at skabe spændende tilbud til børn og deres familier, som kombinerer netop kultur og natur.
Eksempler på tre af de nye projekter:
1. Natur- og Kunstskole / Kunst- og egetræseksplosioner
Johannes Larsen Museum vil med oprettelsen af en ny Natur- og Kunstskole skabe et nyt tilbud på museet i løbet af foråret 2024. Her kan børn og familier bl.a. blive klogere på deres eget kreative potentiale, når de lærer at koble naturvidenskab og biologi med de klassiske male- og tegneteknikker. Alt sammen noget, der tager afsæt i Johannes og Alhed Larsens måde at leve i tæt samspil med naturen. De forskellige workshops er designet på en måde, så der er ny læring for alle niveauer.
Museet vil desuden med forløbet ’Skovbrug, egetræseksplosioner og blæktegninger med naturmaterialer’ undervise i, hvordan man – helt konkret – ved at springe træer i luften kan fremskynde dén proces, der skaber plads til insekter. Der har været tradition for at fjerne alle faldne træer, hvilket har udsultet levesteder for insekter. Dette er man nu i gang med at genetablere – bl.a. ved hjælp af egetræseksplosioner.
2. Fang og Tryk
Trente Mølle Naturskole vil med projektet ’Fang og Tryk’ give nysgerrige familier mulighed for at hente inspiration til at udforske deres nære natur og samtidig inspirere dem til at søge nye oplevelser i naturen.
Det skal bl.a. ske på det nye Øhavscenter i Faaborg, som forventes indviet i sommeren 2023. Men også på andre destinationer rundt omkring på Fyn og øerne, så projektet bredes ud til forskellige kystnære områder. I praksis skal alle deltagerne i vandet, med waders og fangstnet og opleve det mylder af fisk og andre dyr, der gemmer sig under overfladen. Efterfølgende skal de eksperimentere med at bruge deres fangster i en grafisk teknik, så deltagerne kan skabe deres egne, unikke kunstproduktioner.
3. Re-Evolution 2.0
Forestillingen Re-Evolution præsenterer publikum for begrebet evolution set i et fortids- nutids- og fremtidsperspektiv. I en blanding af spoken words, fysisk performance og visuelle elementer bliver publikum guidet igennem en gribende historie om noget så uhåndgribeligt som menneskets eksistens, naturens og livets udvikling. Publikum vil underholdes med konkret viden om dyr, evolution og menneskets udvikling – alt sammen fortalt med humor på et niveau, hvor alle kan være med.
Forestillingen finder sted på Naturama i Svendborg, Fjord og Bælt i Kerteminde, Vissenbjerg Terrarie i Vissenbjerg samt på BaggårdTeatret i Svendborg mellem marts-september 2023.
Om Kultur i Natur-puljen 2023
Kulturregion Fyn har afviklet ansøgningsrunden for projekterne i foråret 2023.
I alt har 27 søgt puljen, der samlet set var på én million kroner.
Projekterne starter i 2023 og løber for enkelte af projekternes vedkommende ind i 2024.
Kulturregion Fyn har et puljepanel, som udvælger ansøgninger. Flere projekter kan ses her på siden.
Kontaktinformation
Anne Møllegaard Mortensen
Formand for Kulturregion Fyn
Tlf.: 72 53 16 90
Maria Kirk Østergaard
Projektleder for Kultur i Natur-puljen
Tlf.: 23 99 49 01