7 fynske kommuner får 7 millioner kroner til kulturpasforløb for udsatte unge
Puljen skal understøtte, udvikle og udbrede indsatser inden for kultur, idræt, fritidsliv og folkeoplysning, som fremmer trivsel, mental sundhed, beskæftigelse eller uddannelse for unge mellem 15 og 24 år, der er uden for uddannelse eller beskæftigelse.
De syv kommuner er Odense, Nordfyns, Assens, Nyborg, Kerteminde, Svendborg og Faaborg-Midtfyn Kommune - og den fælles ansøgning er blandt blot 15 udvalgte projekter ud af et samlet ansøgningsfelt på 130 ansøgninger til puljen. Med bevillingen får de fynske kommuner således næsten en femtedel af puljens samlede midler på 40 millioner kroner, hvilket understreger projektets kvalitet og relevans.
"På vegne af de syv kommuner er jeg glad og stolt over bevillingen fra Kulturpasforløbspuljen. Interessen for puljen har været stor, og vores projekt er prioriteret blandt rigtig mange gode projektansøgninger," siger Odense Kommunes by- og kulturrådmand Søren Windell, og fortsætter
"med de syv millioner kroner kan vi nu bygge videre på de erfaringer, vi allerede har gjort os med unge og kulturforløb i det fynske Kultur på Recept og fortsætte det gode arbejde med at bruge kulturen til at forbedre den mentale trivsel for de udsatte unge på Fyn og i hele landet".
Projektet Fynsk KulturRum bygger videre på Kulturregion Fyns erfaringer med Fynsk Kultur på Recept for Unge og EU-projektet Arts on Prescription in the Baltic Sea Region. Med de tildelte midler vil de syv kommuner afprøve forskellige kultur-, idræts- og jobforløb for unge i målgruppen 15-24 år, der hverken er i uddannelse, har en ungdomsuddannelse eller er i beskæftigelse.
Projektet vil arbejde med to forskellige modeller:
- Tre kommuner vil skabe forløb, hvor unge kan deltage i gruppebaserede kultur- og fritidsforløb kombineret med praktik eller kulturjobs.
- Fire kommuner vil videreudvikle konceptet Kultur på Recept med længere forløb, nye målgrupper og partnerskaber samt idrætsaktiviteter.
"Med Fynsk KulturRum vil vi afprøve forskellige bæredygtige modeller, der kan fremme trivsel, beskæftigelse og uddannelse blandt unge i kulturpasmålgruppen. Vi fokuserer særligt på at styrke rekrutteringsindsatser, involvere de unge i udviklingen af forløbene og skabe aktive fællesskaber, der giver frirum og fordybelse," siger formand for Kulturregion Fyn, Anne Møllegaard Mortensen.
Målet for det fynske projekt er at øge de unges lyst til at involvere sig i kultur- og fritidsbaserede fællesskaber, styrke deres tiltro til egne evner og forbedre deres mentale trivsel. Samtidig skal de unge opbygge sociale kompetencer, opgaveansvar og fremmøderutiner, der forbereder dem på videre uddannelse eller job.
Projektet vil køre frem til udgangen af 2026 med løbende videndeling og evaluering mellem de deltagende kommuner og Slots- og Kulturstyrelsen.
Læs mere om kulturforløbspuljen på Kulturministeriets hjemmeside her og om puljemidlernes fordeling på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside her.
Mathilde Kihl Kellermann ([email protected]) er Kulturregion Fyns projektleder på Fynsk KulturRum.
Foto @Charlotte Pelle Egedgaard, KulturRum svendborg Kommune