Nye erfaringer indhentes: Nu kan unge i fem fynske kommuner få bedre trivsel gennem kultur
De unge skal blandt andet lave mad over bål, gå på lygtetur med museet, deltage i guidet fælleslæsning og blackout poetry på bibliotekerne. De skal også lave stomp, samspil og synge med musikskolerne og arbejde med forskellige materialer og teknikker i billedkunst.
Tilbuddet er til unge mellem 15 og 30 år, der døjer med mild til moderat stress, angst, depression eller som savner et fællesskab og gives til de unge igennem deres uddannelsesinstitution, hos deres læge eller via jobcenteret i kommunen. Det er også muligt via hjemmesiden www.fynskkulturpaarecept.dk at henvende sig selv til de lokale projektkoordinatorer og spørge, om man kan deltage. Projektet rulles ud i tæt samarbejde med lokale kultur- og naturaktører og -institutioner.
Stort fokus på mistrivsel blandt unge
Projektet har i 2022 været afprøvet blandt de voksne over 30 år i Ærø, Odense, Fåborg-Midtfyn og
Kerteminde Kommune.
Nu er turen kommet til at give tilbuddet til de unge i de resterende fem kommuner i Kulturregion Fyn: Assens, Nyborg, Svendborg, Nordfyns og Langeland Kommune. Her skal de unge - ligesom de voksne over 30 år - prøve aktiviteter indenfor musik, natur, fortælling og billedkunst. De unge dykker ned i temaerne i forløb på over seks til otte uger.
Fokus er at forbedre trivslen blandt de unge og finde ud af, om de har andre behov og ønsker til "Kultur på Recept" end de voksne.
"Det gør ondt hver gang, man hører, at unge mistrives, og vi er heldigvis begyndt at have fokus på at bruge kulturen til at fremme trivsel blandt unge - både på Fyn og på nationalt plan. På Fyn går vi i denne uge i gang med at udvikle Kultur på Recept-konceptet til unge. Det bliver spændende at følge projektet og se, hvad Kultur på Recept-konceptet kan i forhold til målgruppen af unge, da det er et område, der mangler viden og erfaringer", siger formand for den politiske styregruppe i Kulturregion Fyn, Anne Møllegaard Mortensen, som også er formand for Kultur- og Lokalsamfundsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.
"Ligesom med de voksne handler det om at skabe et præstationsfrit rum, hvor det handler om i fællesskab at dykke ned i kulturen ved fx selv at tegne og male og derved få et nyt sprog eller en ny måde at udtrykke sig på. Vi ved fra evalueringerne af første fase af vores projekt, at det netop er frirummet, fællesskabet og det at mødes og gøre noget aktivt sammen, som har rigtig god effekt for de voksne og meget tyder på, at det kan give samme effekt for unge, så det bliver virkelig spændende at komme i gang med at udvikle på konceptet," siger projektleder Mathilde Kihl Kellermann fra Kulturregion Fyn, som står bag projektet og faciliterer kultur- og sundhedssamarbejdet mellem de ni fynske kommuner.
"Kultur på Recept" skal finde formen
Projektet med "Fynsk Kultur på Recept" sigter helt overordnet mod at finde den helt rette fremtidige model for at kunne tilbyde Kultur på Recept permanent i de fynske kommuner. Det sker allerede i Faaborg-Midtfyn Kommune.
"Vi ser frem til at få de her vigtige erfaringer med at hjælpe de unge til bedre trivsel via kulturtilbud. Det er nyt land, vi træder ud på med Kultur på Recept til unge. Kun få andre kommuner i Danmark har prøvet kræfter med det - og kun i kort tid. Heldigvis har vi rigtig gode erfaringer fra de første forløb med Kultur på Recept til voksne med i rygsækken. Desuden arbejder vi meget målrettet med en mentorordning, hvor alle, som skal møde de unge, får god sparring og oplæring fra erfarne folk på området," udtaler Mathilde Kihl Kellermann.
Kulturregion Fyn har i 2023 tilpasset mentorforløbene, så det er forskelligt fra kommune til kommune præcis, hvor meget kulturaktørerne får af sparring. Kommunerne har kunnet vælge mellem tre modeller:"Den store pakke" altså den oprindelige mentor-model, workshop-modellen og en lidt mindre model med blot rådgivning fra en mentor. Det sker fordi de forskellige kommuner har forskellig grad af erfaring med Kultur på Recept-konceptet.
SDU evaluerer projektet
Syddansk Universitet følger projektet tæt og er lige nu ved at afslutte en midtvejsrapport. Projektet
afsluttes i 2024.
Effekten af "Kultur på Recept" er dog allerede velbeskrevet i en evalueringsrapport fra Sundhedsstyrelsen, som blandt andet omfatter et tidligere projekt i Nyborg Kommune, og i en rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO. Rapporterne viser, at kunst- og kulturforløb kan forbedre livskvaliteten for somatisk og psykisk syge borgere.
Hvornår starter tilbuddet i de fire kommuner?
- Svendborg Kommune 20. februar 2023
- Assens Kommune 2. marts 2023
- Nordfyns Kommune 2. marts 2023
- Nyborg Kommune 6. marts 2023
- Langeland Kommune 6. marts 2023
Kulturregion Fyn bidrager også til det EU-projekt, som Odense Kommune kunne offentliggøre den 9. februar 2023. Ovennævnte projekt "Fynsk Kultur på Projekt" er et selvstændigt projekt, men erfaringerne fra det fynske projekt vil blive bragt ind i EU-projektet "Arts on Prescription". Læs mere om "Arts on Prescription".