Første syddanske Kulturtræf var en succes – hvis vi selv skal sige det
”Vi skriver jo historie i dag. Vi er lige startet det første kulturtræf,” sagde dagens moderator Peter Thor Andersen fra scenen. Han er til daglig museumsdirektør på Øhavsmuseet i Faaborg.
”Forhåbentlig bliver der sået en kim til helt nye projekter i dag,” fortsatte han.
Blandt deltagerne var over 200 kultur og natur-aktører og beslutningstagere. Overskriften for kulturtræffet var kultur og natur.
Skoven som udendørs forsamlingshus
Scenen blev overtaget af Kristina Taaning, daglig leder og projektkoordinator for Deep Art Forrest Land. Her har de skabt en 3,7 lang skovtur med kunstoplevelser i det midtjyske ved Kibæk, hvor der nu er 80.000 gæster om året. Deriblandt - sagt med Kristinas Taanings egne ord - både Hr. og Fru Jensen fra Ølgod og kunststuderende fra Tyskland.
”Vores mål med Deep Art Forrest land var at få nye brugere ud i naturen og præsentere samtidskunsten for nye brugere. Vi var optaget af symbiosen - hvad kan kultturen for naturen, og naturen for kulturen. Vi er blevet et udendørs forsamlingshus. Vi holder bryllupper, events, undervisning og grundlovsmøder. Vi favner mange forskellige brugere af vores sted.”
”Der er en del af vores brugere, der måske har fordomme om det tradtionelle museumsrum – og for nogen er naturen måske også fremmed. Vi håber, at man hos os måske kan blive nysgerrig på mere," fortalte Kristina Taaning efter at have rystet nogle gode råd ud af ærmet: Husk projektledelse, når du fundraiser, sørg for at inddrage flere fagligheder, brug brugerne som ambassadører – så slipper du måske for at hælde en masse markedsføringskroner ud i æteren og lær at drikke kaffe, hvis du ikke allerede er ekspert i det – der skal mange kaffemøder til.
Tendensen med mere natur var på vej før corona
Michal Radmer Johannisson, chefrådiger hos Seimsonaut overtog scenen for at sætte lidt ord på feltet kultur og natur.
Udover Deep Art Forrest Land fremhævede han bl.a. arbejdet, som man gør med at forene de to ting – kultur og natur – på Observatorium Brofelde, Vadehavsmuseet, Stevns Klint, Esrum Kloster og Himmelbjerget.
Danskerne vil gerne naturen. En undersøgelse fra Friluftsrådet viser, at 34 procent af danskerne er mere i naturen efter coronakrisen.
”Den tendens var allerede på vej inden,” siger Michael Radmer Johannison.
Til Kulturtræffet var der efter den fælles introduktion oplevelses- og workshoptid rundt på Engelsholm Højskole. Deltagerne havde meldt sig ind på fire temaspor.
Dagen sluttede med fælles opsamling og koncert med Lydmor.
Du kan læse mere om Kulturtræf 2022 på www.kulturtræf.dk og følge med i, hvornår vi gentager successen.
Se flere billeder fra dagen på facebooksiden for Kulturtræf 2022