Kunst bliver nu en fast del af hverdagen i Psykiatrien
Det har modnet i mange år, og nu er der for første gang afsat driftsmidler til at ansætte en kunstner i Psykiatrien – denne gang hos Lokalpsykiatri Odense. Her vil deltagerne møde billedkunstner Karsten Auerbach. Han stod i 2020-21 bag kunst- og forskningsprojektet ”Kunsten at male sig ud af et hjørne” i Børne- og Ungdomspsykiatrien Odense, som blev støttet af Kulturregion Fyn.
I det nye tilbud i Lokalpsykiatrien i Odense bygger han videre på erfaringer og forskningsresultater fra projektet – og arbejder sammen med overlæge Susie Andersen og specialsygeplejerske Eva Wittenborn, som han mødte her.
- For 10 år siden blev jeg første gang opsøgt af sygeplejersker, der skrev ph.d-er. om brugen af kunst i sundhedsvæsnet. Og så her for nogle år siden, blev det pludselig hipt. Det brød virkelig igennem i slutningen af Sundhedsstyrelsen Kultur på Recept-forløb i 2019. Jeg skulle pludselig rundt i Norden og kloge mig om kultur og sundhed, fortæller Karsten Auerbach.
Det gør ham stolt
At skabe kunst med mennesker, der har psykisk sygdom inde på livet, er blevet en vigtig del af Karsten Auerbachs karriere, hvilket han er stolt af.
- Det har gjort mit arbejdsliv til et eventyr. Det havde det ikke været på samme måde, hvis jeg havde skullet stå hjemme på mit atelier for at producere malerier til et galleri. I Psykiatrien har jeg mødt så mange forskellige mennesker, der har givet et vældigt udsyn og stor inspiration.
Karsten Auerbach bruger sin erfaring som pårørende konstruktivt sammen med evnerne for kunst. Samarbejdet med sundhedsvæsenet har ledt ham nye veje – og nærmest videreuddannet ham som kunster.
- Jeg har igennem alle årene været optaget af, hvad kunsten kan, når man tager den ud af det kulturelle reservat. Fred være med den etablerede kunstverden – men jeg hører altså bare til blandt almindelige mennesker. Jeg har været ude i rigtig mange forskellige samarbejder. Det er det tværsektionelle, der optager mig. Der lærer jeg meget som kunster – jeg lærer, hvad kunsten KAN. Ikke hvad den kan på sit eget marked, men hvad kunst kan i forhold til mennesker. Kunst er et sprog, som vi allesammen har - noget fælles menneskeligt. De senere år har jeg ligefrem taget antropologiske metoder ind i min praksis.
Her gælder andre regler
Kunsten kan ifølge Karsten Auerbach hjælpe mennesker med psykisk sygdom, både fordi man kan komme i flow med en blyant i hånden, fordi man får mulighed for at udtrykke sig på en ny måde, og fordi kunsten er et frirum.
- Kunsten er en kommunikationsform og en måde at udtrykke sig på. Det er nogle mennesker, som for en dels vedkommende ikke har rørt ved kunst før. Og her kan billedkunst være en hjælp til at udtrykke noget og tænke noget igennem, som de har haft svært ved at sætte ord på. Men der ligger også noget i det bare at tage en blyant, tegne og få en flow-oplevelse ved f.eks. at tegne frit og hurtigt. Der er også det rent håndværksmæssige, som gør noget godt for folk - og det er her, min faglighed er.
- Jeg tror også, det er gavnligt, at jeg repræsenterer noget andet end de sundhedsvæsner, patienterne møder i Psykiatrien. Jeg er ikke en sygeplejerske, der har været på kunstterapeutkursus. Jeg er en billedkunster, der har forvildet mig ind i det her sundhedssystem for at skabe et rum sammen med deltagerne, hvor der gælder nogle andre regler. Jeg er hører jo hjemme i kunsten, så når jeg står sammen med mennesker, som er syge, så står jeg med en forståelse af og en passion for kunsten, men også ofte med en fornemmelse af, hvordan kan kunsten hjælpe lige her ...
Fra den 8. februar 2022 kan borgere over 20 år med spiseforstyrrelser eller depression/bipolar, som er tilknyttet Lokalpsykiatrien i Odense skabe kunst med Karsten. I første omgang er det aftalt til at løbe et år ud i fremtiden.
Billedet viser en skitse, som en patient i Børne- og Ungepsykiatrien i Odense har lavet som forberedelse til et maleri, som patienten skabte sammen med Karsten Auerbach, og som fik navnet "modvillighed og overgivelse".