Højdepunkter fra fem projekter, der forener kultur og natur
”Jakob er blevet til Jannie for eksempel.”
Museumsdirektør for Øhavsmuseet Peter Thor Andersen startede med at fortælle, at der på grund af smitte med corona var sket en del flyvende udskiftninger af oplægsholdere op mod netværksseminaret om Kultur i Natur på Øhavsmuseet i januar 2022. Men det lykkes i den grad at afholde det.
På seminaret offentliggjorde Kulturregion Fyns projektleder for Kultur i Natur Maria Kirk Østergaard med disse ord, at Kultur i Natur-puljen er åben:
”Vi vil meget gerne se en eksperimenterende tilgang til projekterne. Det hele behøver altså ikke at være fastlagt på forhånd for, at man kan søge.”
Her får du højdepunkter fra nogle af de projekter, som gav god inspiration videre til deltagerne til seminaret:
1. projekt: ”Under isen”
Forfatter Jannie Schjødt Kold fortalte om BaggårdTeatrets audiowalk ”Under Isen”, hvor man går en 7,2 kilometer lang rute fra Faaborg centrum til Lerbjerg i Svanninge Bakker med skuespillere i ørene.
Hver dag er der i gennemsnit 5-10 personer, der går turen.
Baggårdsteatret kalder det også ”usynligt teater”. Fortællingerne og monologerne i ”Under isen” er en blanding af viden fra forskellige kulturinstitutioner, der har medvirket i tilblivelsen og så er det ovenikøbet en blanding i tid. Man møder bl.a. en ung H.C. Andersens, der er forelsket, får et indblik i familien Sybergs liv og hører om istiden.
"Hvis man sidder på en masse viden, så skal man turde sætte den lidt fri."
Med ”fri” mener Jannie Schjødt Kold også, at man skal lade de kreative kræfter råde. Hun beskriver det med ordene, at man skal ”lave en Netflix på den”.
”Under isen” har også valgt at inddrage publikum i fortællingen. Man skal f.eks. plukke blomster, som var man den forelskede H.C. Andersen.
2. projekt: Øhavsmuseet udstilling ”Mærk dig selv” og aktiviteter
Kulissen for netværksseminaret var Øhavsmuseet i Faaborg, og de satte også nogle ord på deres valg af fokus på naturen.
"Engang var mennesker og naturen smeltet helt sammen. I dag er det noget, vi tager på f.eks. i weekenden," sagde museumsinspektør Poul Baltzer Heide, som fortalte om Øhavsmuseets glaskajakker og projektet mammut-trail, hvor man på cykel rundt til nogle lyttestationer, kan blive ført tilbage til dengang og de steder, hvor man kunne jage en mammut.
Er der noget, som familier gerne vil , så er det to gode timer sammen. Det er blevet vores hovedprodukt, sagde han også.
Der er en del forskning, som viser, hvad natur gør ved os. Vi kan overføre naturen til et kunstigt format og så virker den stadig, sagde museumsinspektør Mette Broch Jacobsen inden seminar-deltagerne blev bedt om at smide skoene og nyde sanseudstillingen fra top til tå.
"Jo mere vi stimulerer sanserne, desto mere påvirker det vores oplevelser. Vi bruger sanseoplevelsen som et aktivt formidlingsgreb," uddybede hun.
3. projekt: Rammer i naturen
Det er synd, at det betragtes som elitært at gå på museum. Derfor valgte vi at tilbyde en gratis og round the clock-oplevelse, fortalte Anne Højer Petersen, museumsdirektør på Faaborg Museum.
Faaborg Museum har opstillet guldrammer i naturen i Svanninge Bakker og Bjerge - på smukke steder, som er blevet landskabs-portrætteret af berømte fynske kunstnere.
"Guldrammer er så inkorporeret i folks forforståelse af fin kunst, at det er nemt at forstå, hvad det handler om. Og der sker altså et eller andet, når de her hænger i bybilledet og i naturen. Man får skærpet sin opmærksomhed," sagde Anne Højer Petersen.
4. projekt: Vild Vandring
”Vild vandring” er endnu blot en arbejdstitel. Podcastproducer Josefine Maria Hansen og lyddesigner Ida Skovsgaard er i gang med at samle materiale f.eks. personlige beretninger, kærestebreve, andre breve og sange til at skabe en seks kilometer lang audiowalk på Ærø.
"Her vil man møde personer, som har fandtes. Den røde tråd mellem dem er naturen. Vi bevæger os fra civilisationen ud til naturen, hvor det til sidst eksploderer i et lydunivers, og man får en vild naturoplevelse," fortæller Josefine Maria Hansen.
Sammen med Ida Skovsgaard har hun været på rundtur på Ærø for at finde historierne.
"Vi mødte f.eks. en, der sagde, jeg har en oldemor, der var kærester med en mand på et fem-mastet skib, og så har vi fået kærestebrevene. Det bruger vi i vores projekt," fortæller Josefine Maria Hansen. Hun mener, at de følelser er et fælles sprog på tværs af alle aldre.
"Når man skriver et manuskript med store følelser, længsel, glæde og svigt, så er det jo også noget børn kender til. Vi placerer karaktererne og fortæller livligt om det, der hvor de bor i stedet for at sige her er et hus, og det er bygget i år x og her boede x-person."
Projektet sker i samarbejde med Ærø Museum og Geopark De Sydfynske Øhav med støtte fra Kulturregion Fyn. Planen er, at man kan lytte med fra juli 2022.
5. projekt: Voldgravens fortællinger
Tue Fabricius fra Bastionen i Nyborg skulle fortælle om Voldgravens Fortællinger, men han måtte melde afbud pga. corona. Du kan læse om projektet her.