Nye indsigter om Land Art på trapperne
I januar 2019 mødtes en kunstner, en kurator, en filminstruktør og Kulturregion Fyn i et tværfagligt eksperiment. De ønskede at løse de svære udfordringer, kunstinstallationer i landskabet har udstillingsmæssigt og forretningsmæssigt:
1) Da Land art er lavet til et bestemt sted og umulig at flytte, kan den ikke udstilles på gallerier og museer. Det begrænser, hvor mange der kan se det, da de er nødt til at rejse til værket for at opleve det.
2) Da værkerne som regel er konstrueret af naturlige materialer, nedbrydes de over tid. Det betyder, at de hidtil udelukkende har kunnet bevares som fotos og film, hvilket ikke er hensigtsmæssigt i forhold til at fastholde selve oplevelsen af værkerne.
3) Værkerne kan ikke sælges mere end én gang og er derfor et svært format forretningsmæssigt.
Gruppen eksperimenterede med løsninger til de tre udfordringer gennem filmiske installationer og VR. Resultatet af den fælles udvikling blev tre VR-film og en 6 x 2 meter stor filmisk installation, Artmobilen. Igennem de formater blev den Alfio Bonanos gigantiske værk, "Væsner i insektskoven" flyttet ind i museumsrummet, hvor publikum kunne opleve det. Eksperimentet var udstillet på Johannes Larsen Museet i forbindelse med kunstnerens retrospektive udstilling sidste år, og resultatet blev testet på 150 publikummer i alderen mellem 6-91 år. Det var især gæster under 18 år og i aldersgruppen 61-91 år, der gav topkarakterer til oplevelsen.
I det næste nyhedsbrev udkommer en beskrivelse af eksperimentet, hvor gruppen beskriver deres proces og resultat, så det kan komme andre kunstnere og kulturorganisationer til gavn.
Projektet er realiseret med støtte fra Øernes Kunstfond og Kulturregion Fyn. Gruppen består af producer og instruktør Asta Wellejus fra Die Asta Experience, kunstneren Alfio Bonanno, kurator Christian Kortegaard Madsen og Kulturregion Fyn.