OUH-indlagte, hospicepatienter og børn og unge med spiseforstyrrelse får glæde af midler fra Kultur & Sundhedspuljen
Midlerne fra Kultur & Sundhedspuljen har til hensigt at støtte projekter, der udforsker mulighederne for at styrke syge eller udfordrede menneskers livskvalitet ved at bringe kunst og kultur ind i deres liv. Dette formål lever de tre projekter, som netop har fået tilsagn om puljemidler, i høj grad op til. Bag projekterne står henholdsvis OUH, Kunstmuseum Brandts og Timestory VR, Litteraturhuset Svendborg og Hospice Sydfyn samt Karsten Auerbach og OUH. Alle tre projekter arbejder målrettet med at højne udsatte menneskers velvære og livskvalitet, og alle tre projekter er blevet udtænkt i samarbejde med forskere fra det sundhedsfaglige område, hvilket er med til at sikre projekter af høj kvalitet.
De tre projekter har meget forskellige målgrupper og idéer til, hvordan et liv kan blive rigere, når kunst og kultur får en plads i det. For eksempel vil OUH være det første hospital, som tilbyder patienter en virtuel kunstoplevelse, og Litteraturhuset Svendborg vil læse udvalgte bøger højt for hospicepatienter og dermed invitere dem ind i et rum, hvor det er sikkert og trygt at reflektere og glædes over ens eget levede liv. Endelig vil Karsten Auerbach skabe billeder sammen med personer med en spiseforstyrrelse eller funktionel lidelse og i den forbindelse sætte fokus på, hvad kunsten kan i den psykiatriske behandling, som sundhedsfagligheden ikke kan i sig selv.
PROJEKTERNE
Virtuelt Museum for indlagte patienter
I dag er det ikke muligt at komme på museum, når man ligger i en hospitalsseng, men det vil OUH, Kunstmuseum Brandts og Timestory VR lave om på. Derfor modtager projektets samarbejdspartnere udviklingsmidler fra Kultur & Sundhedspuljen til at teste, hvordan Virtual Reality-teknologi (VR) kan bruges til at formidle kunstoplevelser til indlagte patienter. Projektets langsigtede mål er at udvikle et nyt Virtual Reality-produkt ved navn Virtuelt Museum, som har til formål at forbedre patienters mentale sundhed og livskvalitet ved at muliggøre et museumsbesøg under en indlæggelse og derved fjerne fokus fra udfordringer og bekymringer. Målgruppen er i første omgang patienter indlagt på udvalgte afdelinger. Her vil patienter kunne tilgå udstillinger på Kunstmuseum Brandts via et VR-headset, hvor man bevæger sig rundt i museet. Det Virtuelle Museum indbyder både til meditative oplevelser, hvor man kan fordybe sig i et eller flere udvalgte værker, samt mere underholdende og informative oplevelser med en mindre grad af fordybelse. Bliver Virtuelt Museum en realitet, bliver OUH det første hospital, der tilbyder patienter virtuelle kunstoplevelser.
Litteratur i fri natur
Litteraturhuset Svendborg ønsker at skabe et læse- og refleksionsrum for hospice-patienter og deres pårørende på Hospice Sydfyn. Personale fra litteraturhuset vil en gang om ugen i et helt år mødes med patienter og læse passager fra udvalgte bøger højt for dem. Formålet med oplæsningen er at præsentere relaterbare litterære tekster af høj kvalitet fra fortid og nutid, der alle i et både enkelt og kunstnerisk sprog tematiserer livshistorie, barndom, alderdom, død og mellemmenneskelige relationer. Hver højtlæsning varer ca. 20-30 min., og der sættes tid af til spørgsmål, kommentarer eller fortællinger om egne oplevelser. Det primære sigte er at skabe et rum i selskab med stor kunst for oplevelse, eftertanke og følelser hos tilhørerne.
Kunsten at male sig ud af et hjørne
Billedkunstner Karsten Auerbach vil i samarbejde med OUH undersøge og dokumentere, hvad kunsten kan i den psykiatriske behandling, som sundhedsfagligheden ikke kan i sig selv. Det vil han gøre ved at invitere børn og unge med en spiseforstyrrelse eller funktionel lidelse til at skitserne nye billeder til Børne- og Ungdomspsykiatriens vægge. Under hovedforløbet, som er på 13 uger, vil deltagerne bevæge sig fra basale tegne- og maleøvelser til der, hvor de arbejder med deres egne personlige udtryk. Der vil også være oplæg fra 1-2 tidligere patienter, som har haft gavn af at arbejde med billedkunst. Gennem forløbet får de unge en større viden om sig selv, og lægerne lærer noget om, hvordan det at arbejde med kunst kan være personligt udviklende og helende.
Følg med på Kulturregionfyn.dk, Facebook eller tilmeld dig nyhedsbrevet for løbende at få informationer om eksempelvis tilmelding til arrangementerne