650.000 kr. til fem nye ungeprojekter
Ungekulturpuljen blev lanceret i starten af året og øremærket til at videreudvikle det fynske ungekulturmiljø på tværs af Fyn og øerne. Dette ved at sikre, at innovative, eksperimenterende og relevante ungekulturelle initiativer ser dagens lys.
Lars Erik Hornemann (V), formand for Kulturregion Fyns politiske styregruppe, fortæller, at der er mange gode grunde til at understøtte ungekulturmiljøet på Fyn.
- På Fyn er vi velsignet med et stærkt vækstlag af kreative unge med masser af idéer, og det er Kulturregion Fyns opgave at give disse unge et økonomisk fundament, så de kan føre deres idéer til kulturprojekter ud i livet. På den måde sikrer vi vores unge borgere gode kulturtilbud i øjenhøjde.
- Men hvad der er mindst lige så vigtigt, er, at vi støtter de initiativrige unge i at blive kulturentreprenører. Det er en god investering, for stærke kulturentreprenører styrker det fynske kulturliv, og et godt kulturliv bidrager til både borgertrivsel og -tilvækst, lyder det fra Lars Erik Hornemann.
De fem projekter, som får støtte fra Kulturregion Fyns ungekulturpulje, er blevet udvalgt af Kulturregion Fyn på baggrund af vurderinger og anbefalinger fra et fagligt panel. Der er i udvælgelsen lagt vægt på, at projekterne kommer unge på hele Fyn til gode.
For at komme i betragtning skulle projekterne henvende sig til aldersgruppen 15-25 år og inddrage fynske unge fra minimum tre af Kulturregion Fyns medlemskommuner.
Derudover blev der lagt vægt på projekternes evne til at tiltrække og inddrage nye målgrupper, inddrage og styrke unges kompetencer med kulturelt iværksætteri og deres lyst til at eksperimentere.
De fem udvalgte projekter
1. Skateboardfestival: SLIP
SLIP er en 14 dages skateboardingworkshop i Rundbuehallerne på Frederiksø i Svendborg. Unge har bl.a. mulighed for at udsmykke et håndlavet skateboard, og håndværksuddannelser inddrages til at bygge ramper, ligesom foreningen Skateducate, der arbejder for at udbrede skateboarding til piger, inviteres.
SLIP er en fællesskabsorienteret festival med fokus på skateboarding som samlende subkultur.
Festivalen er planlagt til at foregå i juni 2019, og arrangøren regner med at tiltrække 800 deltagere og publikummere.
2. Samskabelse, fællesskaber og nye visuelle unge markører i byens rum
Projektet vil skabe et opholdssted for unge i Ringe, Bolbro og i Assens Kommune.
I løbet af i alt 10 workshops vil kunstner Christian Elovara Dinesen i samarbejde med unge fra bl.a. produktionsskolerne opgradere tilholdsstederne kunstnerisk. Målet er, at de unge skal give opholdsstederne deres egne varige, kunstneriske præg. Når opholdsstederne har fået en kunstnerisk overhaling, indvies de med åbne saloner, hvor venner, familie, og offentligheden kan komme og kigge.
Christian Elovara Dinesen har bl.a. tidligere gjort sig bemærket med projektet LED, hvor han udsmykkede kunstbænken i Ringe med LED-lys i samarbejde med produktionsskoleelever.
3. Spiludviklingstilbud til Unge
Den Fynske Spilfabrik vil etablere et fritidstilbud til talentfulde unge mellem 16 og 25 år, der interesserer sig for spiludvikling. Under forløbet udvikler de unge en prototype på et spil, som både kan være et analogt brætspil, men også et digitalt computerspil.
Når prototypen er på plads, modtager de unge undervisning i mulighederne for at gøre deres spil til en forretning. Hvordan genererer man profit på sit spil? Og hvordan bygger man en virksomhed op omkring det? Forløbet vil foregå i Den Fynske Spilfabriks fysiske rammer på Polymeren i Årslev. Den Fynske Spilfabrik anslår at kunne tiltrække 100 unge til undervisningsforløbet.
4. Klub_U & Co - et scenekunstnetværk for unge
Klub_U har eksisteret i nogle år som årskortstilbud til Odense Teaters unge gæster. 400 unge mellem 15 og 24 år er medlemmer. Med Klub_U & Co vil Odense Teater udvikle tilbuddet og invitere unge ind bag scenen og bruge teatret til events, workshops og sociale arrangementer.
Helt konkret vil Klub_U & Co bestå af foreløbigt tre saloner, hvor unge kommer ind bag teatrets forestillinger, møder skuespillere, teaterfagfolk og ser maskinrummet i en professionel teaterinstitution. Det er de unge selv, der står for at udvikle og afvikle forløbene.
5. Tinderbox Traces and Fairytailes
Hvordan er det muligt at forbinde Odense centrum med pladsen, hvor festivalen Tinderbox afholdes, gennem en kunstnerisk installation? Det arbejdsspørgsmål stiller Tinderbox og Brandts til elever på bl.a. produktionsskoler og erhvervsskoler.
Eleverne vil få undervisning i oplevelsesøkonomi, kulturforståelse og entreprenørskab m.m. Eleverne får helt konkret til opgave at udvikle et kunstnerisk produkt, som skal opstilles på Tinderbox festivalplads og Amfipladsen i Odense centrum. De vil blive stillet en række krav og benspænd, og så skal eleverne udvikle produktet med sparring fra kunstnere og professionelle formidlere.
Det eller de bedste projekter kåres af en jury bestående af repræsentanter fra Tinderbox, Brandts Museum for Kunst & Visuel Kultur, udvalgte kunstnere og de unge fra ungdomsuddannelserne.
Der er festivalbilletter på højkant til den vindende arbejdsgruppe, ligesom det bedste projekt udstilles i centrum og på festivalpladsen under Tinderbox 2020.
Læs mere mere om ungekulturpuljen her: Ung Kulturpuljen